Behandelingen

Neuscorrectie

De neus is het meest centrale deel van het gelaat. Vandaar dat een onvolmaakte neus snel gaat storen. De vraag naar neuscorrecties is dan ook groot. De meest gevraagde correctie is het weghalen van de hump of de knobbel midden op de neusrug, of het verkleinen van de neus.

Het probleem kan zuiver esthetisch zijn wanneer de buitenkant stoort of niet in harmonie is met de rest van het gelaat.

Vaak is er een combinatie van een esthetisch probleem en een functioneel probleem. Indien er scheefstand is van de neus geeft dit een weerslag op het tussenschot of beter gezegd vaak is het tussenschot de oorzaak van de scheefstand. Het tussenschot duwt dan ook vaak de linker of de rechter neusgang dicht waardoor aan deze kant ademhalingsproblemen ontstaan of de sinusholtes verstopt geraken met sinusitis tot gevolg.

Indien er functionele last bestaat en er ademhalingsproblemen zijn, dient de oorzaak aangepakt te worden. Een te grote inwendige neusschelp dient verkleind te worden of weggenomen te worden. Een scheef tussenschot dient rechtgezet te worden. Functionele problemen moeten meestal opgelost worden door veranderingen aan de neusgangen en niet aan de neus zelf. De neus zelf speelt een beperkte rol in de doorgankelijkheid van de neusgangen. Vandaar dat functionele correcties vaak weinig invloed hebben op het uiterlijk van de neus. Voor dit soort ingrepen kan terugbetaling vooraf aangevraagd worden aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.

 

Bij een esthetisch probleem zoals een te grote neus, een hobbel op de neusbrug of afhangende neustip bijvoorbeeld is het de bedoeling de uiterlijke vorm aan te passen. Hierbij wordt de ademhaling in principe weinig beïnvloed. Bij een neusbrug correctie dienen de neusbeentjes geherpositioneerd te worden. Dit is niet pijnlijk maar noodzaakt een gips-immobilisatie en veroorzaakt zwelling en blauwverkleuring onmiddellijk na de ingreep. Deze blauwverkleuring verdwijnt echter verbazend vlug en is meestal na 1 week reeds sterk afgenomen.

Patiënten kunnen zich vaak moeilijk voorstellen hoe het resultaat er zal uit zien. Hier kan een computersimulatie uitkomst brengen. Bij het bepalen van de doelstellingen voor de ingreep, worden er foto's genomen vanuit verschillende hoeken welke met de computer worden aangepast. Er bestaan “ideale” proporties voor een neus. Bij een correctie zullen we er dan ook naar streven om dichter naar die ideale verhoudingen toe te werken. Een computersimulatie geeft geen garanties naar het resultaat toe maar laat toe in duidelijke termen over het gewenste resultaat met u te overleggen. Het is mogelijk de verschillende opties gedetailleerd te laten zien op de simulatie. Deze foto's kunnen ook gebruikt worden om bepaalde waarden op te meten welke een grote hulp zijn tijdens de ingreep zelf. Deze aangepaste foto's worden echter nooit uitgeprint of met de patiënt meegegeven om te vermijden dat de patiënt deze als een resultaatscontract gaat gebruiken of interpreteren. Bij een neuscorrectie is de littekengenezing immers van zeer groot belang voor het uiteindelijke resultaat. De neus verandert dan ook nog duidelijk gedurende de eerste weken tot maanden na de ingreep. Het uiteindelijk resultaat is pas na volledige genezing zichtbaar.

Bij ons primeert een natuurlijk resultaat. Een neuscorrectie dient voorzichtig en met respect voor de normale anatomie te gebeuren. Te uitgesproken wipneuzen of te smalle neuzen verraden makkelijk dat er een correctie is gebeurd. Deze opties worden daarom duidelijk tijdens de simulatie besproken en geïllustreerd.

 

Er bestaan twee manieren om een esthetische neuscorrectie te doen:

  • Een gesloten neusplastiek laat aan de buitenkant geen littekens zien maar beperkt de mogelijkheden om de neustip te veranderen. Dit is de “klassieke” methode, die wij nog zelden toepassen.
  • Een open neusplastiek geeft een veel beter zicht op de kraakbeenstructuren van de neus. Daardoor kan de tip veel nauwkeuriger bijgewerkt worden. Bij een open neus wordt een klein sneetje gemaakt onderaan de neus over het tussenschot. Alle andere sneetjes zitten zoals bij de gesloten neusmethode aan de binnenkant. Het littekentje aan de basis is na enkele weken al niet meer zichtbaar. Een open tip correctie veroorzaakt iets langduriger zwelling van de neus omdat de lymfedrainage meer verstoord wordt. Deze kleine nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen op het vlak van controle en voorspelbaarheid van het resultaat.

 

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten

Praktisch

Pijn

Neuscorrecties zijn niet pijnlijk. Zolang er tampons in de neusgangen aanwezig zijn, is ademen door de neus onmogelijk wat vervelend is maar pijn doet het niet.

Herstel

Tampons worden na 1 tot 3 dagen verwijderd.  Er is blauwe verkleuring gedurende een week. Hechtingen worden verwijderd na 8 dagen. Het neuskapje blijft 2 weken ter plaatse. Nadien is het niet meer zichtbaar dat er een neuscorrectie is gebeurd en ziet de neus er terug “normaal” uit. Het definitief resultaat is pas na 9 maand zichtbaar.

Risico's

De risico’s zijn zeer beperkt.  Het kapje kan te vroeg loskomen. Infectie en slechte littekenvorming zijn uiterst zeldzaam

Nazorg

Het kapje dient 2 weken ter plaatse te blijven. De eerst weken is er voorzichtigheid geboden zodat klappen op de neus de botjes niet opnieuw kunnen verplaatsen.

Prijs

Neuscorrectie (klein)
3500€
Neuscorrectie (groot)
4500€
Afbeelding
gebouw buiten

Komt u graag eens langs voor persoonlijke informatie op maat ?

Maak hier uw afspraak

Afspraak +32 16 58 59 58

FAQ

Neuscorrectie

646

Het herstelproces gaat langzaam en is afhankelijk van de structuur en kwaliteit van het bot, het kraakbeen en de huid. Ook de procedure kan zeer verschillend zijn. Moet het bot aangepakt worden of enkel de weke delen? Ingrepen aan het bot geven veel meer bloeduitstortingen en zwelling. Is het een open (nieuwere methode) of gesloten neuscorrectie? Een open neuscorrectie geeft meer controle over de neustip maar blijft langer gezwollen. Het eindresultaat van een neuscorrectie is vaak pas na 9 maand tot 1 jaar goed te beoordelen.

647

Na de ingreep plaatst de arts een gipskapje dat na een week vervangen wordt. Het tweede kapje blijft eveneens een week ter plaatse. U kan blauw worden onder de ogen, maar dit trekt meestal 1 tot 2 weken na de operatie weer weg. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen zijn. Na 1 tot 2 weken kan u uw dagelijkse werkzaamheden hernemen. Zware lichamelijke activiteiten kan u best pas na 2 weken hervatten.