Infrastructuur

Belangrijker nog dan de buitenkant is uiteraard de binnenkant. De specifieke setting van Mediclinic biedt veel voordelen ten opzichte van een algemeen ziekenhuis. Denken we maar aan het verlaagd infectierisico, de 3-D computergestuurde operatiezaal, 3D simulatietechnieken, laserbehandelingen, ultrasonenbehandelingen, computergestuurde minimal impact anesthesie, een persoonlijke verzorging, een rustige omgeving, ...
Mediclinic beschikt naast de strikt medische infrastructuur ook over een vergaderzaal en conferentieruimtes. Er is tevens de nodige culinaire infrastructuur voorzien om catering voor workshops of patienten te verzorgen. Tenslotte is er een projectieruimte beschikbaar welke de mogelijkheid biedt om tijdens workshops life surgery te doen terwijl het publiek interactief meevolgt.
Mediclinic is door zijn omwalling, ophaalbruggen en camerabewaking ook uitermate geschikt voor patienten die over maximale veiligheid en privacy willen beschikken. Op speciale aanvraag kan de kliniek ook volledig afgehuurd worden.

Verlaagd infectierisico
Een verblijf in een algemeen ziekenhuis houdt steeds een infectierisico in. Ziekenhuisbacteriën kunnen van de ene patient op de andere overgedragen worden, bijvoorbeeld tijdens de wondzorg. Deze infecties zijn daarenboven vaak moeilijker te behandelen dan de gewone "huis tuin en keuken" bacteriën. Het uitvoeren van ingrepen op gezonde patiënten kan dan ook best in een privé-setting gebeuren zonder vermenging met zieke, mogelijks besmette patienten. Om het infectierisico nog verder te verlagen beschikt de operatiekamer van Mediclinic over een laminair airflow plafond. Dit systeem blaast steriele lucht uit over de operatiestreek en blaast zo alle stof en bacteriën weg van het operatieveld. Om de 70 seconden wordt alle lucht in de operatiezaal vervangen door nieuwe steriele lucht. De zaal bouwt zo ook een overdruk op zodat het stof door eventuele kieren wordt weggeblazen. Een gelijkaardig ventilatiesysteem zorgt er vervolgens voor dat de uitslaapkamers in overdruk staan ten opzichte van de rest van de praktijk. Dit systeem is uniek voor een algemeen ziekenhuis en zeker voor een privé-setting. Deze supersteriliteit draagt bij tot het verlagen van de kans op wondinfectie en verlaagt ook de kans op kapselvorming bij het plaatsen van implantaten.
3D simulatietechnieken voor neuscorrecties
Mediclinic streeft ernaar de patient zoveel als mogelijk preoperatief in te lichten over een behandeling. Een van de mogelijkheden om dit te doen is een computersimulatie te maken van het beoogde resultaat. Op dit moment is dit mogelijk voor neuscorrecties.
3D computergestuurde operatiezaal
Het paradepaardje van Mediclinic is de operatiekamer. Behalve het ingenieuze laminaire airflow systeem beschikt de zaal ook over een reeks camera's en projectoren welke met lasers gepositioneerd worden. Deze camera's maken het mogelijk voor de chirurg om tijdens de operatie op grote schermen de operatie vanuit diverse hoeken te volgen. Zo kan symmetrie beter beoordeeld worden en kan het resultaat met de simulatie vergeleken worden. De projector projecteert op de patient waar de chirurg de weefsels moet losmaken of moet insnijden. Dit volledige systeem kan opgeborgen worden in het plafond van de zaal en kan tevens in hoogte gepositioneerd worden simultaan met de positie van de operatietafel. Dit ingenieuze systeem biedt de beste garanties voor een voorspelbaar en symmetrisch resultaat en is uniek in zijn soort.
Lasers
Mediclinic beschikt over een aantal lasers en is zelfs referentiecentrum voor opleidingen en demonstraties dienaangaande. De lasers kunnen gebruikt worden voor vasculaire letsels, spataders, wratten, goedaardige huidletsels, ontharing, rimpels,...
Ultrasonen toestel
Borstlift met geluid, het lijkt onmogelijk maar het kan wel. Ultrasonengolven of zeer hoogfrequente geluidsgolven worden gebruikt om vetcellen weg te smelten. De geluidsgolven doen de cellen zo fel trillen dat ze uiteindelijk barsten. Door de frequentie van het geluid aan te passen, kunnen zeer specifiek enkel vetcellen weggenomen worden. Zenuwen en bloedvaatjes blijven zo onaangeroerd. Het is ook mogelijk om alzo de bindweefselcellen niet stuk te maken maar alleen te stimuleren zodat de onderhuidse laag verstevigd wordt. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld borsten die hun stevigheid wat verloren zijn terug gelift worden zonder littekens na te laten. Ook liposculptuur op lastige plaatsen met veel bindweefsel kunnen hiermee behandeld worden.