Ooglidcorrecties

De oogleden bepalen in grote mate onze eerste indruk. Overhangende oogleden en wallen geven een vermoeide en verouderde blik. Chirurgie rond de oogleden spitst zich toe op enerzijds een huidoverschot en anderzijds een overschot aan vetweefsel. Dit vetweefsel dient als stootkussen rond de oogbal en wordt normaliter op zijn plaats gehouden door een bindweefselvlies. Bij een, meestal aangeboren, teveel aan vetweefsel of bij een zwak ontwikkeld vlies, puilt het vetweefsel naar buiten en veroorzaakt het de typische oogwallen.

Soms is er ook een zwelling zichtbaar aan de mediale ooghoek ter hoogte van de bovenste oogleden. Ook dit is een vetoverschot.

 

Onderste ooglidcorrectie
Deze behandeling heeft tot doel de hoger vernoemde vetkwabjes te verwijderen. Dit kan gebeuren via een incisie net onder de wimpers. Voordeel van deze incisie is dat ook een huidoverschot kan weggenomen worden om een “lege zak- fenomeen” na verwijdering van het vetweefsel te vermijden. Via deze insnede kan ook makkelijk de kringspier rond het oog opgespannen worden om het onderste ooglid extra strak te maken. Het littekentje is al vlug nauwelijks of niet meer zichtbaar. Soms is het beter om geen vetweefsel weg te nemen omdat dan een "holle oog-syndroom" kan ontstaan. Het vetweefsel wordt dan verplaatst in de groeve tussen het oog en de neus. Deze techniek noemt men HAMRA procedure. Het vetweefsel kan ook via een klein sneetje worden verwijderd. De genezing is hierbij snel maar het effect is pas na 6 weken zichtbaar. Ook bestaat de mogelijkheid om het vetweefsel via de binnenkant van het onderste ooglid te verwijderen. Deze transconjunctivale techniek maakt geen zichtbaar litteken maar uiteraard kan hier geen huid of spierweefsel weggenomen of strakker gemaakt worden. Deze techniek is dan ook alleen geschikt als er enkel vetoverschot is. Sommige patiënten stapelen zeer makkelijk vocht op onder de ooglidhuid. Wallen die door dit vocht veroorzaakt worden, zijn zeer wisselend aanwezig. Meestal zijn ze ’s morgens erger en verbeteren ze geleidelijk in de loop van de dag. Deze vorm van wallen is moeilijk chirurgisch te behandelen omdat de oorzaak niet het overtollige vetweefsel is. 95 % van de ooglidcorrecties gebeuren onder plaatselijke verdoving. Volledige verdoving kan als de patiënt dit echt wenst om comfortredenen of bij gecombineerde ingrepen zoals facelift en ooglidcorrectie. Laat u vrijblijvend en deskundig adviseren om de beste oplossing voor uw oogleden vast te stellen.
Bovenste ooglidcorrectie
Hierbij wordt voornamelijk een huidoverschot ter hoogte van de bovenste oogleden weggenomen. Ook het vetweefsel aan de binnenste ooghoek naast de neus kan indien noodzakelijk mee verwijderd worden. Een goede ooglidcorrectie is meer dan “alleen maar een reepje huid weghalen”. Een ervaren arts tekent de hoeveelheid weg te nemen huid nauwkeurig af. Hierbij wordt voldoende huid weggenomen om een optimaal en langdurig effect te bekomen. Anderzijds mag er niet te veel huid worden weggenomen om te vermijden dat de ogen niet meer kunnen gesloten worden.  Deskundigheid en vooral ervaring zijn hier van het hoogste belang. Er kan ook onderhuids spierweefsel worden weggenomen tijdens dezelfde ingreep. Hierdoor worden de oogleden minder zwaar en voelt de ooglidhuid minder dik aan. Een ooglidcorrectie kan ook uitgevoerd of gecombineerd worden met een laserbehandeling van de oogleden. Indien het probleem enkel kleine rimpeltjes in de ooglidhuid betreft, geeft laserbehandeling vaak betere resultaten dan chirurgie.

 

Praktisch:

Pijn: Een ooglidcorrectie is normaal gezien niet pijnlijk. De eerste dag kunnen de oogleden wat branderig aanvoelen.

Herstel: Het herstel wordt voornamelijk bepaald door de blauwe verkleuring rond de oogleden. Hoe minder deze optreedt, hoe sneller het herstel. Zwelling en blauwe verkleuring kan beperkt worden door bloedverdunners tijdig te stoppen (ook alcohol werkt 7 dagen bloed verdunnend) Ook rust in halfzittende houding de eerste dag na de ingreep beperkt zwelling evenals koelen met ijsbrilletjes. Hechtingen blijven 1 week ter plaatse en na 7 dagen is normaal camouflage met make-up mogelijk. Het duurt vaak een zestal weken vooraleer de littekens vervagen en soepel worden. Dan pas ziet men het definitieve resultaat van de ooglidcorrectie. Aanvankelijk zijn de oogleden rood en makkelijk gezwollen.

Risico’s: Bij een bovenste ooglid kan het litteken soms trekkerig zijn wat perfect te behandelen is. Onderaan kan zwelling en afstaan van het ooglid optreden. Dit zijn tijdelijke fenomenen en kunnen met massage of lymfedrainage verholpen worden. Uitzonderlijk is medicatie noodzakelijk. Het oog kan initieel wat droger aanvoelen maar dit is met zalf en druppeltjes te verhelpen.

Nazorg: Kunsttranen tegen uitdroging van het oog, koelbril tegen zwelling, eerste dagen niet vooroverbukken of inspanningen leveren. Massage met zachte zalf op het litteken gedurende enkele weken.

Kostprijs


Bovenste ooglidcorrectie 1.250€
Onderste ooglidcorrectie 1.400€
Ooglidcorrectie boven en onder 2.300€

Partners Mediclinic