Facelifts

Bij een klassieke facelift wordt de huid van de hals en de wangen over een groter gebied dan bij de mini-lift losgemaakt en strak getrokken in de richting van de haarlijn. Een facelift heeft een effect op de hals, de kaaklijn, de hamsterwangen, de marionetlijntjes en de lachplooi. Ook de jukbogen worden bij deze ingreep gelift en deze worden voller. Het effect van een facelift kan nagebootst worden door alle vingers te gebruiken en deze naar boven en naar achter te trekken.

Het litteken loopt voor en een beetje achter het oor. Het litteken kan eventueel in het oor zelf, achter het knobbeltje vooraan het oor, gelegd worden om een litteken vóór het oor te vermijden. Een facelift blijft twee tot zes weken gezwollen. Een klassieke facelift geeft echter duidelijk langer zwelling op de jukbogen in vergelijking met de S-lift of mini-lift.

De duur van het effect is moeilijk exact te voorspellen en is afhankelijk van de stevigheid van de weefsels. Gemiddeld kan men stellen dat de klok 5 tot 15 jaar wordt teruggedraaid.

De facelift en sub-SMAS lift worden enkel door ervaren plastisch chirurgen uitgevoerd en kunnen enkel onder narcose gebeuren. De procedure is dus iets ingrijpender dan de mini-lift die wel onder plaatselijke verdoving gebeurt. Sinds juli 2013 is er een nieuwe wetgeving die alleen nog plastisch chirurgen toelaat om een facelift of een mini-lift uit te voeren. Controleer dus steeds of het RIZIV nummer van de arts eindigt op 210.

Laat u adviseren door onze artsen over welke techniek voor u de beste oplossing zal bieden. Indien een lift door een ervaren chirurg wordt uitgevoerd, is het resultaat ook steeds natuurlijk en hoeft u geen schrik te hebben voor een breed getrokken mond.

 

Klassieke facelift, onderhuidse lift, sub smas lift
Een facelift procedure dient om de verschillende structuren van het aangezicht welke door de zwaartekracht zijn uitgezakt terug op hun plaats te brengen en het huidoverschot weg te nemen. Hiervoor kunnen de structuren langs twee wegen benaderd worden: onder de huid en boven de onderliggende dunne spierlaag (ook wel SMAS genoemd) of onder deze SMAS
Een onderhuidse facelift
Een onderhuidse facelift houdt geen risico's in voor zenuwletsels gezien deze onder de spierlaag liggen (SMAS). De bloedsvoorziening van de huid is duidelijk verminderd gezien men de huid op zichzelf losmaakt. Deze methode is dan ook uitgesloten voor rokers gezien de kans op wond en huidproblemen te groot is. De SMAS wordt opgehangen via hechtingen met resorbeerbare draad.
Een SMAS facelift
Een SMAS facelift houdt veel minder risico op wondproblemen in, gezien de huid verbonden blijft met de onderliggende spierlaag. De bloedsvoorziening van de huid is dan ook veel beter bewaard. Deze facelift zou volgens sommigen ook een langduriger effect hebben. Nadeel is echter dat men veel dichter bij de zenuwen van de gelaatsspieren komt en de kans op een tijdelijke of zelden een blijvende verlamming van een deel van de gelaatsspieren mogelijk is. Belangrijk is dan ook dat de arts zeer voorzichtig de SMAS losmaakt zonder de zenuwen te beschadigen. Dit kan gebeuren door gebruik van een speciaal instrumentje waardoor de SMAS boven de zenuwtjes wordt losgemaakt zonder risico's op zenuwletsels. Tot op heden zijn nog geen gevallen van zenuwletsels met een dergelijke nieuwere techniek beschreven. Deze techniek koppelt dan ook de voordelen van een "onder-de-SMAS" techniek met de veiligheid van een onderhuidse facelift.
Combinatie
Een combinatie van een sub-SMAS facelift en een subcutane facelift is ook mogelijk. Bij felle rimpelvorming kan deze "bi plane" facelift aangewezen zijn. Deze methode combineert echter ook de risico's van de beide vorige procedures. Een facelift heeft een effect op de hals, de kaaklijn, de hamsterwangen, de marionetlijntjes en de lachplooi. Het effect kan nagebootst worden door alle vingers te gebruiken en deze naar boven achter te trekken.

 

Praktisch

Pijn: Een mini-lift of facelift geeft de eerste 24 uur vaak een trekkend gevoel. Het verband en de draintjes (=buisjes voor evacuatie van vocht) kunnen de eerste dag ook voor wat ongemak zorgen maar deze worden na 24 uur reeds verwijderd. Nadien kan soms nog een trekkend of gespannen gevoel bestaan maar dit verdwijnt met het ontzwellen.

Herstel: Een S-lift of mini-lift herstelt doorgaans verbazend snel. De meeste mensen kunnen na 9 dagen gewoon alle werkzaamheden hervatten zonder dat de ingreep zichtbare sporen nalaat. Een full facelift geeft veel langduriger zwelling voornamelijk op de jukbogen. Soms kan deze zwelling 6 tot 8 weken aanhouden. Een verband blijft slechts voor 24 uur en blauwe verkleuring is wisselend maar verdwijnt na 1 week tot 10 dagen.

Risico’s: Een full facelift heeft een (klein) risico op zenuwbeschadiging. Bij een S-lift, MACS lift of mini-lift zijn de zenuwen beschermd door de speekselklier en is het bijna onmogelijk om zenuwen te beschadigen. Roken is nadelig voor het herstel en de wondheling.

Nazorg: Gedurende 24 uur is er een verband. Nadien mag het haar gewassen worden en dienen de littekens met een zuurstof-inbrengende crème behandeld te worden. Tevens kan een crème op de bloeduitstortingen aangebracht worden om deze sneller te doen verdwijnen. Hechtingen worden verwijderd na 9 dagen.

VOOR NA

Effect van minilift: duidelijke verbetering kaaklijn en marionetlijntjes, resultaat blijft zeer natuurlijk

VOOR NA

Effect van full facelift: duidelijke verbetering kaaklijn en marionetlijntjes en ook vollere jukboog

 

MINI-FACELIFT versus KLASSIEKE LIFT OP EEN RIJTJE:

Voordelen van de mini-lift, S-lift, MACS lift:

 • Perfect uitvoerbaar onder plaatselijke verdoving.
 • Zeer snel herstel: gemiddeld na 9 dagen bent u terug volledig inzetbaar voor werk en sociaal leven.
 • Veilig, zeer beperkte risico’s voor zenuwletsels en wondproblemen.
 • Zeer natuurlijk effect, klok wordt vijf à tien jaar teruggedraaid maar vorm gelaat verandert niet men ziet er frisser en jonger uit maar niet anders!
 • Maximaal effect op hals, kaaklijn en marionetlijnen. Het doorzakken van deze structuren geven het gezicht een oude en vermoeide indruk.
 • Totale opnameduur is minder dan 2 uur dus vergelijkbaar met een bezoek aan de tandarts.
 • U dient niet nuchter te zijn voor deze procedure.
 • Ingreep is immens populair en wordt meermaals per week en zelfs per dag uitgevoerd dus er is een zeer grote ervaring en expertise in deze ingreep.

Voordelen van de klassieke lift:

 • De weefsels worden verder losgemaakt dus bij felle doorzakking en slappe weefsels kan men nog meer resultaat bekomen dan met de S-lift.
 • Het effect op de hals en de kaaklijn is vergelijkbaar met de S-lift maar op de jukboog is er meer effect met de klassieke lift. Hierdoor blijft er echter wel langduriger zwelling bestaan dan met de S-lift.
 • De klassieke lift gebeurt altijd onder narcose wat comfortabel is voor de patiënt. Narcose is ook veiliger om de weefsels over de aangezichtszenuwen vrij te maken.
 • Met deze meer ingrijpende lift kan u, indien u dat wenst, ook de vorm of de structuur van het gelaat aanpassen (vb. vollere jukbogen).

Kostprijs


Sub smass facelift (algemene anesthesie) 5.400€

Partners Mediclinic