Borstreconstructie

Na borstamputatie kan een nieuwe borst gemaakt worden. Dit kan achteraf na beëindigen van chemo- en radiotherapie of kan onmiddellijk gebeuren samen met de borstamputatie. Een reconstructie kan door middel van veel verschillende methodes:

Een eenvoudige prothese 
Als er geen bestraling nodig is, is dit de eenvoudigste oplossing. Hiervoor worden anatomisch gevormde protheses gebruikt welke niet meer kunnen lekken. Indien de reconstructie pas later gebeurt, dient de huid eerst met een ballonnetje welke regelmatig wordt bijgevuld, te worden opgerekt.
Brede rugspier 
Indien er bestraling is gebeurd of de weefsels zeer dun zijn, kan de brede rugspier gebruikt worden. Deze kan samen met een prothese gebruikt worden.
Buikflap
Een reconstructie met enkel eigen weefsel kan door middel van een buikflap. Deze buikflap kan gebruikt worden samen met de rechte buikspier. Achteraf ontstaan hier vaak breuken in de buikwand. Een betere methode is dan ook dat enkel het vetweefsel van de buik wordt gebruikt. De rechte buikspier wordt ter plaatse gelaten. De buikflap wordt met microchirurgie op de bloedvaten van de borstkast gehecht. Deze ingreep duurt echter tussen 8 en 14 uur. Dit is dan ook de meest risicovolle ingreep.
Tepel reconstructie
Een tepel kan op vrij eenvoudige wijze gemaakt worden. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving en een opname is niet nodig. Hoewel een borstreconstructie nooit een perfecte borst kan namaken, betekent de reconstructie toch zeer veel voor de meeste vrouwen. Ze voelen zich terug helemaal vrouw en worden in de spiegel niet telkens herinnerd aan hun borstgezwel.

Kostprijs


Borstreconstructie na overleg met arts

Partners Mediclinic