Borstlift (mastopexie)

Heel veel vrouwen hebben last van doorzakking van de borsten na zwangerschap, bij veroudering of bij vermagering. Veel vrouwen voelen zich niet lekker met hun borsten en vaak na lang aarzelen zoeken ze er een oplossing voor.

Bij doorzakking van de borst of wanneer de tepels te laag staan ingeplant, kan een borstlift overwogen worden. Hierbij dient de tepel terug op de juiste hoogte geplaatst te worden.

Dit resulteert bijna altijd in een littekentje rond het tepelhof. Een groot tepelhof kan hierbij makkelijk gelijktijdig verkleind worden. Verder dient vaak het huidoverschot onder de tepel weggenomen te worden. Ook kan een nieuwe techniek toegepast worden waarbij een stukje borstspier wordt gebruikt om de borst te verstevigen. Dit geeft een veel meer blijvend resultaat en voorkomt dat de borst opnieuw uitzakt. Vaak lijkt het borstvolume na de ingreep groter omdat de klier terug de juiste hoogte en stevigheid heeft.

Er zijn verschillende soorten technieken naargelang de ernst van de doorzakking:

Ultrasonenlift
Indien de borst minimaal is doorgezakt en het volume bovenaan voldoende is, kan een ultrasonenlift gebeuren. Hierbij wordt met een ultrasonencanulle energie onderhuids afgegeven waardoor nieuw bindweefsel wordt aangemaakt en de borst strakker wordt. Het grote voordeel is dat er met deze techniek geen littekens op de borst komen. Deze methode “smelt” ook een beetje het vetweefsel weg waardoor enkel stevig borstklierweefsel achterblijft. Indien al het klierweefsel onderaan zit of indien men geen vermindering van het volume wenst, dient deze methode gecombineerd te worden met een prothese of dient een andere techniek gebruikt te worden.
Miniborstlift
Indien de tepels maar weinig te laag staan (meting van het kuiltje tussen de sleutelbeenderen tot de tepel 22 tot 25 cm), kan een minilift uitgevoerd worden. Deze ingreep kan indien gewenst onder plaatselijke verdoving gebeuren.Hierbij komt enkel een litteken rond de tepel te zitten. Het gevoel in de tepel blijft hier bewaard en ook borstvoeding blijft perfect mogelijk. Door het toepassen van een nieuwe techniek met een permanente zeer soepele hechtingsdraad kunnen plooivorming en verbreding van het litteken tot een minimum beperkt worden.Hierdoor wordt een lelijk litteken, welke een groot nadeel was van de minilift in het verleden, met de nieuwe techniek vermeden.
Borstlift
Bij duidelijke doorzakking zijn ultrasonenlift en miniborstlift niet meer voldoende. Indien de tepels duidelijk lager dan de plooi onder de borst gepositioneerd zijn of indien de afstand van de tepel tot het sleutelbeen langer is dan 24 cm, kan enkel een mooi resultaat bekomen worden met een volledige borstlift. Hierbij wordt de tepel naar boven verplaatst, wat een litteken rond de tepel geeft. Tevens wordt ook huidoverschot onder de borst weggenomen. Hierdoor komt er ook een litteken van het tepelhof naar beneden. Het borstklierweefsel zelf wordt opgeplooid voor een strak en gelift resultaat. Veel mensen denken dat de tepel afgenomen wordt en achteraf terug opgezet wordt. Dat is echter helemaal niet het geval. De tepel blijft vast aan de borstklier, de bloedvaatjes en de zenuwen. Eigenlijk wordt enkel de huid oppervlakkig rondom het tepelhof losgemaakt en wordt de tepel zo verplaatst. Daardoor kan na een borstlift meestal nog borstvoeding gegeven worden en blijft het gevoel en de bloedvoorziening intact.

 

VOOR  NA

 

Borstlift met spier (GRAF lift)
Indien enkel liftend effect noodzakelijk is en het borstvolume goed is, kan een lifttechniek aangewend worden welke gebruik maakt van de grote borstspier die fungeert als permanente interne BH. Hierdoor blijft de borstklier hoger en steviger zitten en blijft het effect langer bewaard.
Combinatie borstlift / borstvergroting
Door het opvullen van de borst kan ook een licht liftend effect bekomen worden. Vaak echter is de tepel te laag gepositioneerd en dan is een combinatie van één van de voornoemde borstliftprocedures met een borstvergroting noodzakelijk.

 

Praktisch:

Pijn: Een borstlift is doorgaans minder pijnlijk dan een borstvergroting. De last is dan ook meestal beperkt tot enkele dagen.

Herstel: Door de beperkte postoperatieve last kunnen lichte activiteiten en bureauwerk meestal vrij snel hervat worden. Sport en zwaardere activiteiten kunnen pas na 4 weken. Zwemmen en sauna best pas na zes weken hervatten.

Risico’s: De risico’s zijn vergelijkbaar met andere chirurgische ingrepen zoals infectie, slechte littekengenezing, slecht oplossen van de onderhuidse hechtingen.

Nazorg: Na een borstlift wordt een steriel verband geplaatst dat om de twee dagen dient vervangen te worden. Dit kan door de thuisverpleegster gebeuren. Na twee weken kan het verband achterwege gelaten worden en kan best een littekencrème gebruikt worden. Een sport-BH kan best gedurende 4 weken dag en nacht gedragen worden.

Kostprijs


Miniborstlift (lokale anesthesie) 2.300€
Borstlift zonder volumeverlies met spierversteviging vanaf 4.000€
Borstlift met prothese vanaf 5.000€
Ultrasonen miniborstlift 2.300€

Partners Mediclinic