Cataractchirurgie

Cataractchirurgie behoort tot de meest uitgevoerde vormen van chirurgie. De ingreep duurt normaalgesproken niet langer dan 10 minuten en wordt volledig poliklinisch uitgevoerd. Men hoeft dus geen hele dag te worden opgenomen. Gemiddeld is men voor deze ingreep 2 uur in de kliniek.

De natuurlijke, eigen ooglens bevindt zich binnen in het oog, in de achterste oogkamer. De eigen ooglens is normaalgesproken kraakhelder en projecteert het beeld dat het oog binnenkomt op het netvlies. Ook bepaalt de lens in grote mate de brilsterkte van het oog.

Cataract is een veel voorkomende ouderdomskwaal waarbij de natuurlijke ooglens vertroebelt. Hierdoor vermindert het zicht langzaam zowel voor ver als voor dicht. Andere klachten zijn lichtgevoeligheid en dubbelzicht. Mensen met cataract hebben het gevoel dat ze door een mist of waas moeten kijken. De enige manier om dit probleem te verhelpen is een ingreep waarbij de lens van de patiënt wordt vervangen door een lensimplant (kunstlens).

De oplossing voor dit probleem is een ingreep waarbij de troebelingen worden weggenomen. De natuurlijke ooglens wordt dan vervangen door een heldere kunstlens. Het lensimplant wordt geplaatst in het natuurlijke lenskapsel, dus op de plaats waar de eigen ooglens zich bevond. Daarom wordt het lensimplant levenslang zeer goed verdragen. Afstoting van het lensimplant komt niet voor. 
 
Meer info over cataractchirurgie
 

Partners Mediclinic