Behandelingen

Liposculptuur / liposuctie

Bij liposculptuur of liposuctie wordt via kleine sneetjes van een halve centimeter, onderhuids vet weggezogen. Voorwaarde voor een mooi resultaat is dat er geen slappe huid is. Er wordt immers enkel vetweefsel weggenomen; de huid wordt door een liposuctie niet aangespannen.
 
Liposculptuur is een vrij nieuw begrip en betekent eigenlijk hetzelfde als liposuctie maar fijnere canules en een meer verfijnde techniek worden gebruikt. Er wordt eerst een vloeistof ingebracht om bloeding te beperken en de te behandelen zone te verdoven. Onder plaatselijke verdoving kan slechts één of twee zones per keer gesculpteerd worden. Indien meer liposculptuur nodig is, is het veiliger om dit onder volledige narcose te doen. Mediclinic beschikt over de veiligste anesthesiemethodes en hier is het dan ook mogelijk grotere hoeveelheden vet zonder extra risico’s weg te nemen onder volledige narcose.
 
Er zijn verschillende technieken om liposculptuur uit te voeren. De eenvoudigste methode is deze waarbij de canules op een zuigslang worden aangesloten en met de hand bewogen worden. Deze methode is het meest arbeidsintensief voor de chirurg maar laat ook een grote mate van controle toe voor de chirurg. Vibroliposculptuur, welke nu populair is, wordt uitgevoerd met een canule die automatische trilbewegingen maakt. Hierdoor moet de chirurg minder kracht gebruiken en kan er sneller gewerkt worden. Onder lokale verdoving werkt deze methode ook makkelijker omdat de bewegingen minder heftig zijn.
 
Ultrasonen liposculptuur
Bij een ultrasonen liposculptuur wordt op de canule een ultrasonenkop bevestigd. Deze ultrasonenenergie zet het vetweefsel om in een witte vloeistof. Het voordeel hiervan is dat ook in zeer bindweefselrijk vetweefsel liposculptuur kan worden uitgevoerd.
Het toestel heeft ook nog een tweede belangrijk voordeel. Doordat het de huid doet krimpen en de aanmaak van onderhuids bindweefsel stimuleert, wordt de huid strakker. Ultrasonenliposculptuur is de meest efficiënte oplossing om de huid strakker te maken zonder littekens. Zelfs mini-borstlifts kunnen zo zonder littekens uitgevoerd worden.
 
Liposuctie is wellicht de meest onderschatte vorm van chirurgie. De sneetjes zijn maar zeer beperkt. De zone waarin effectief gewerkt wordt, is echter vele malen groter dan de sneetjes. Op zich is het een zeer veilige ingreep, op voorwaarde dat er zeer steriel gewerkt wordt en dat de hoeveelheden toegediende vloeistof en weggezogen vetweefsel strikt binnen veilige grenzen beperkt worden.
 
Ons lichaam bevat verschillende soorten vetweefsel. Ieder soort vetweefsel heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen.

  • Zo is het vetweefsel op de heupen ter hoogte van de rijbroek, zeer oestrogeengevoelig. De typisch vrouwelijke rijbroek is dan ook zeer weinig dieetgevoelig. Het grote voordeel is dat het weggezogen vet uit de rijbroek nooit meer terugkomt.
  • Het vetweefsel van de buik bestaat uit reserve-vetweefsel. Dit is een veel gevraagde zone voor liposculptuur. Resultaten zijn zeer goed en maken onmiddellijk verschil in kledingmaten, maar indien men achteraf veel kilo’s aankomt zal het effect minder definitief zijn dan bij de rijbroek. Zones met reservevetweefsel reageren ook goed op dieet. Reservevet zit ook aan de binnenkant van de bovenbenen.
  • Tenslotte is er structureel vetweefsel. Deze soort zit wat tussen de vorige twee in. Het is de laag vetweefsel welke bijna overal onder onze huid zit. Structureel vet reageert ook wel op dieet maar veel minder dan reservevetweefsel. Structureel vetweefsel is steviger van structuur en moet dan ook zeer voorzichtig en zeer gelijkmatig weggenomen worden. De meest gevraagde zones structureel vetweefsel zijn de “lovehandles” welke in de flanken boven de broeksriem uitkomen. Ook op de rug en schouderbladen en de oksels zit vaak te veel structureel vet. Door de vastere structuur van het vet kan een zeer mooi resultaat bekomen worden met een ultrasonen-liposculptuur.

 
Sinds juli 2013 heeft de Belgische staat een wetgeving gemaakt waarbij enkel dermatologen en (plastisch) chirurgen nog liposucties mogen uitvoeren. Dermatologen zijn beperkt tot 1 liter liposuctie per sessie. Algemene artsen,  esthetische artsen, stomatologen,… mogen vanaf heden in België geen liposuctie meer uitvoeren.
 
 
Liposculptuur is een van de populairste ingrepen. Mits in acht name van enkele basisregels (hygiëne, maximale hoeveelheden,…) en mits een correcte chirurgische techniek, is het een zeer veilige ingreep welke tot grote patiënten tevredenheid leidt. Door de recente wetgeving die liposculptuur voorbehoudt voor plastisch chirurgen en dermatologen zal de kwaliteit toenemen en het aantal complicaties sterk dalen.
 

Woman
Gezicht en hals
Borst
Armen handen en oksels
Buik en rug
Billen, dijen en schaamstreek
Benen en onderbenen
Voeten

Praktisch

Pijn

De behandelde zones voelen gekneusd aan en zijn de eerste dagen gevoelig bij aanraking.

Herstel

Kleine liposculpturen geven weinig algemene last maar eens meer dan 2,5 liter in één enkele sessie wordt weggenomen, neemt de last toe. Dan treedt er vermoeidheid en lage bloeddruk op gedurende één à twee dagen.  De behandelde zones blijven een week gezwollen. Het resultaat is pas echt goed te beoordelen na gemiddeld 6 weken. De buik ontzwelt het traagst. Te snel of te intensief sporten of werken zal de zwelling trager doen wegtrekken.

Risico's

Liposculptuur minder dan 1 liter heeft weinig risico’s. Littekentjes of infectie zijn zelden of nooit een probleem. Blauwe plekken treden steeds in minder of meerdere mate op maar verdwijnen na een week tot 10 dagen vanzelf. Op de buik en bij uitgebreide liposculpturen kunnen seromen ontstaan. Dit zijn vochtcollecties welke na enkele weken vanzelf verdwijnen. Bij liposculpturen boven de drie liter neemt de kans op longembolen, vetembolen en ondervulling toe. Wij beperken de maximale hoeveelheid weggezogen vet tot 2,5 à 3 liter zodat deze complicaties NIET optreden.

Nazorg

Na een liposculptuur dient een drukverband gedragen te worden gedurende twee tot zes weken. Onmiddellijk na de ingreep dient men voldoende water te drinken of zoute bouillon. Gedurende 24 uur kan er wat vocht uit de kleine sneetjes lekken. Dit is normaal en stopt altijd vanzelf.

Prijs

Liposculptuur - 1 zone
1400€
Liposculptuur - 2 zones
2100€
Liposculptuur - 3 zones (> 1L aspirant)
2700€
Liposculptuur - 4 zones
3200€
Sixpack sculpture
1100€
Sixpack sculpture bij lipo
600€
Ultrasonenbehandeling bij liposculptuur
600€
Narcose liposculptuur
400€ - 600€
Afbeelding
gebouw buiten

Komt u graag eens langs voor persoonlijke informatie op maat ?

Maak hier uw afspraak

Afspraak +32 16 58 59 58

FAQ

Liposuctie

639

Wanneer men in gewicht aankomt, zal men ook geleidelijk weer aankomen op de plaatsen waar de liposuctie is gebeurd. De vetcellen komen niet terug maar kunnen wel groter worden. De verdikking zal veel gelijkmatiger over het lichaam verdeeld zijn.

640

Na één week kan men normaliter de dagelijkse werkzaamheden hervatten. Bij een kleine liposculptuur kan dit zelfs eerder. Men kan elk uur wat rondwandelen en na enkele dagen weer fietsen. Na 4 tot 6 weken mag men terug starten met sporten. De zwelling zal na 3 tot 6 maanden volledig wegtrekken. De eerste 2 maanden kan men beter niet naar de sauna of zonnebank gaan.